Magnez – właściwości, działanie, suplementacja.

Magnez – właściwości oraz działanie

Magnez MG

 

Magnez (MG) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie pierwiastków. Pod względem ilościowym plasuje się na czwartym miejscu w ludzkim organizmie. Katalizuje wiele reakcji przemiany węglowodanowej, białkowej i tłuszczowej tym samym warunkując dostawę energii do tkanek i komórek organizmu. Magnez jest także odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Jest również niezbędny do zachowania odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej oraz korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu.

Zapotrzebowanie na magnez

Zapotrzebowanie dobowe na magnez, tak jak w przypadku innych pierwiastków, różni się w zależności od wieku oraz płci. Badania wykazują, że dla dorosłego człowieka wynosi ok. 300 do 400 mg. U dzieci w okresie intensywnego wzrostu, u kobiet w ciąży oraz będących w okresie laktacji a także podczas intensywnego wysiłku oraz długotrwałego stresu zapotrzebowanie na magnez znacznie wzrasta.

Źródła magnezu

Zapewnienie odpowiedniej podaży magnezu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Wyniki badań wskazują, że dieta większości osób nie zawiera wystarczającej ilości pokarmów bogatych w magnez, takich jak zielone warzywa, produkty pełnoziarniste oraz orzechy. Poniżej przestawiamy listę produktów o najwyższej zawartości magnezu.

  • Pestki dyni – 540 mg/100 gr.
  • Otręby pszenne – 490 mg/100 gr.
  • Kakao – 420 mg/100 gr.
  • Zarodki pszenne – 314 mg/100 gr.
  • Migdały – 269 mg/100 gr.
  • Kasza gryczana – 218 mg/100 gr.
  • Soja – 216 mg/100 gr.
  • Biała fasola – 169 mg/100 gr.
  • Gorzka czekolada – 165 mg/100 gr.
  • Orzechy laskowe – 140 mg/100 gr.
  • Otręby owsiane – 129 mg/100 gr.

Suplementacja magnezem

W przypadku niedostatecznego wchłaniania magnezu z diety lub zwiększonego zapotrzebowania wskazana jest dodatkowa suplementacja. Magnez z suplementów cechuje się jednak niską wchłanialnością. Zaleca się przede wszystkim stosowanie preparatów organicznych, które są zbliżone swoją budową do związków zawartych w pożywieniu, takich jak mleczan, asparginian lub cytrynian. Są to obecnie trzy najlepiej przyswajalne związki magnezu.

Magnez podawany natomiast w  postaci związków nieorganicznych wchłania się zależnie od ich właściwości fizyczno-chemicznych. Stwierdzono, że węglany, tlenki i wodorotlenki są trudno wchłaniane gdyż słabo rozpuszczają się w wodzie. Nieco lepiej przyswajalne dla organizmu są chlorki i siarczany. W celu poprawy wchłaniania i transportu jonów Mg2+ wiele preparatów doustnych zawiera także witaminę B6.

 

Przyczyny i objawy niedoboru magnezu w organizmie

Główną przyczyną niedoboru tego pierwiastka w organizmie (hipomagnezemia) jest zmniejszenie jego zawartości w diecie spowodowane skażeniem środowiska i niewłaściwym nawożeniem gleby. Konsekwencją tego zjawiska jest spadek zawartości magnezu w roślinach, które przyswajają go z gleby, czyli warzywach, owocach i zbożach. Inną przyczyną jest stosowanie środków konserwujących żywność oraz jej przetwarzanie.

Do obniżenia stężenia magnezu w organizmie dochodzi również w przebiegu chorób przewodu pokarmowego polegających na zaburzeniach wchłaniania czy nadmiernym wydalaniu (np. jako efekt stosowania środków odwadniających). Deficyt ustrojowy tego pierwiastka może być spowodowany stosowaniem środków antykoncepcyjnych, antybiotyków, cytostatyków oraz leków psychotropowych i nasennych. Objawy niedoboru magnezu dotyczą praktycznie każdego układu w naszym organizmie. Najczęściej spotykanymi objawami są:

  • Uczucie zmęczenia, osłabienie funkcji kognitywnych (koncentracji i pamięci), zwiększenie podatności na stres.
  • Zaburzenia układu krążenia: zaburzenie rytmu oraz kołatanie serca, nadciśnienie lub bóle o charakterze wieńcowym.
  • Zaburzenia układu nerwowo-mięśniowego: zwiększona pobudliwość nerwowa, stany lękowe, zaburzenia depresyjne.
  • Zaburzenia układu obwodowego: bolesne skurcze mięśni, drżenie lub mrowienie kończyn, powiek i warg, osłabienie siły mięśniowej.

Ponadto w stanach niedoboru magnezu mogą występować zaburzenia troficzne skóry i jej przydatków (wypadanie włosów, łamanie paznokci), wzmożona potliwość, zwiększone ryzyko wystąpienia kamicy nerwowej czy osteomalacja.

One thought to “Magnez – właściwości, działanie, suplementacja.”

Komentarze są zamknięte.